Regulament BJJ

Regulamentul si regulile de Jiu-Jitsu Brazilian

Pentru referinta regulamentul actualizat aici.

Jiu-Jitsu este una din cele mai vechi arte martiale si una din cele mai complexe forme de auto aparare. Originea este controversata, fiind pozitionata pe rand in India, apoi China, Japonia si Brazilia unde a devenit superior celorlalte stiluri, astfel incat Brazilia a devenit punctul central al acestei deosebite arte martiale. ‘Jiu jitsu sportive’ (Jiu Jitsu sportiv) adauga o latura competitionala, unde sportivii demonstreaza abilitatile tehnice, fizice si psihice cu scopul obtinerii unei victorii, in general prin abandon.

Tehnicile valide, sunt cele care cauta sa neutralizeze, imobilizeze, stranguleze si sa aplice presiune pe incheieturi, cat si aducerea oponentului la sol prin proiectari. In afara acestora exista si tehnici invalide, care sunt interzise, fiind considerate ilegale: muscaturile, trasul de par, introducerea degetelor in ochii sau nasul oponentului, lovirea zonei genitale, rasucirea ‘incheieturilor mici’ (degete de la maini sau picioare), sau orice miscare care adduce un avantaj prin utilizarea pumnilor, picioarelor, coatelor sau capului. Mai mult, competitiile sunt elementul determinant; fiind aspectul cel mai important pentru toti cei implicate direct si indirect. Totusi obtinerea victoriei nu trebuie cautata si realizata prin orice mijloace, fair-play-ul trebuind sa primeze.

Etica este cea care ofera credibilitate si securitate acestui sport, care sunt factori indispensabili. Numai prin acestea se poate dezvolta acest sport intr-unul spectaculos, ce poate intra in marea familie a sporturilor Olimpice.

Aceste reglementari si reguli sunt importante. Ele se refera la factorii implicati: sportivii, antrenorii, directorii si chiar si publicul. Din aceasta cauza, exista responsabilitatea respectarii acestor regulamente, si numai asa se poate atinge transformarea jiu jitsu-ului in sport Olimpic.

ARTICOLUL 1 – Suprafata de concurs

Locul unde se desfasoara concursurile contine 2 sau mai multe suprafete de lupta, inconjurate de spatii pt. asistenti, arbitrii, cronometrori, inspectori, personal de securitate si department de disciplina menit sa pastreze o conduita etica a antrenorilor, arbitrilor si altor asistenti care ar putea interfera cu buna desfasurare a evenimentului.

Suprafata de lupta: Fiecare suprafata trebuie sa contina minimum 64 metri patrati sau maximum 100 metri patrati. Aceasta suprafata va fi impartita in doua zone: zona interioara compusa din minimum 18 tatami de culoare verde de exemplu, si o zona de securitate compusa din 14 tatami galbene sau de alta culoare dar nu verde.

ARTICOLUL 2 – Echipamente

Tabela de concurs: Tabela care coordoneaza sarcinile si pozitiile la competitie, este pozitionata in fata fiecarei suprafete de lupta. Paralel cu aceasta sunt scaunele pentru arbitrii si note-taker (doar ei au voie sa stea pe aceste scaune). Alaturi de scaunele arbitrilor se afla un scaun pentru inspectorul de arbitraj. Este datoria inspectorului sa se asigure de calitatea aribtrajului, dar si de verificarea legitimatiilor sportivilor.

a) Scaunele si tabelele se vor aseza strategic pe partea laterala a suprafetei de lupta, pentru o buna observare a fiecarui meci.
b) Tabela de scor Pentru fiecare suprafata de lupta sunt doua tabele de scor, indicand scorul in exteriorul tabelelor, usor de vazut de catre arbitru, comisie si spectatori.
c) Cronometrele sunt obligatorii pentru inregistrarea duratei meciurilor si a timpului de rezerva.

ARTICOLUL 3 – Arbitrajul

Arbitrul de centru (de pe saltea) are autoritate suprema pe saltea si poate descalifica sportivii in timpul meciului. Nimeni nu poate modifica deciziile lui. In cazuri speciale, Confederatia CBJJ poate reanaliza si modifica decizia arbitrului, daca aceasta este injusta. Arbitrul este asistat de time keeper. In cazul in care arbitrul nu poate continua sa arbitreze, din cauza unor greseli evidente de arbitraj, inspectorul evenimentului are autoritatea sa-l inlocuiasca.

In timpul meciului, arbitrul central va fi orientat tot timpul spre centrul suprafetei de lupta. In cazul in care sportivii ies din afara suprafetei in timpul meciului, arbitrul va striga PAROU si in acelasi timp la va face semn sportivilor sa ramana nemiscati. Acelasi lucru se intampla cand 2/3 din corpul sportivului este in afara suprafetei. Arbitrul trebuie sa fie asistat de catre time keeper pentru a muta sportivii in centrul suprafetei de lupta. In cazul in care cei doi nu reusesc, sportivii vor fi rugati sa mearga in centrul suprafetei si sa continue din aceeasi pozitie.

Arbitrul nu va permite interferenta strainilor in timpul meciului. Echipa medicala va intra doar la cererea arbitrului.

In timpul meciului, arbitrul sau persoanele de la tabela de scor nu vor discuta cu sportivii, acest lucru fiind interzis.

Expirarea timpului de lupta va fi determinat de catre timekeeper in timpul meciului. Notificarea terminarii perioadei de lupta se va face imediat printr-un semnal auditiv si visual.

Dupa terminarea perioadei de lupta, arbitrul poate acorda un punct de avantaj sportivului care a incercat o tehnica de abandon sau pentru ca a incercat sa obtina o pozitie dominanta fara sa o mentina perioada ceruta de regulament, cu exceptia proiectarilor, deoarece sportivul nu trebuie sa aiba o pozitie dominanta ca sa obtina puncte.

Gesturile arbitrului vor fi actualizate si reflectate pe tabela de scor, care va avea doi oficiali cu carduri verzi, galbene si albe pentru puncte si avantaje.

Luarea notelor este responsabilitatea scorekeeper-ilor. Notele nu trebuie alterate si se vor face exact cand arbitrul central le dicteaza fara modificari.

OBSERVATII: Conform reglementarilor Confederatiei de Brazilian Jiu Jitsu sunt trei arbitrii per suprafata de lupta. Cand meciul este in desfasurare, se respecta urmatoarele reguli:

1) Arbitrii de margine au aceeasi autoritate ca si arbitrul central, adica toti trei arbitrii pot acorda puncte, avantaje dar si penalizari.
2) Acordarea pe puncte si penalizari se face dupa regula 2 la 1 (regula majoritatii)
3) In cazul in care cei trei arbitrii au pareri diferite se va aplica regula de centru. Exemplu: arbirul central acorda 3 puncte pt. depasirea de garda, unul din arbitrii de margine acorda avantaj, iar cel de al treilea nu acorda nimic. Se va acorda avantaj, pentru ca este decizia dintre cele 2 extreme.

Important: Orice situatie care nu este prevazuta in regulament va fi rezolvata conform deciziei arbitrilor.

Pozitia si functia arbitrului de centru

Arbitrul de centru trebuie sa ramana in suprafata de lupta. Arbitrarea determina rezultatele si deci o pozitionare corecta este necesara.

Arbitrul de centru va da unui sportiv o centura galbena – verde pentru a-l identifica si se va aseza in partea sa dreapta, in cazul in care kimonourile sportivilor au aceeasi culoare. Celalalt sportiv va ramane in stanga sa, si dupa salut, arbitrul va porni lupta spunand COMBATE.

Tehnicile de proiectare ale sportivilor, din decizia arbitrului de centru, vor fi notate pe tabela sau pe o hartie oficiala de catre scorekeeper cu punctele de rigoare. In cazul egalitatii la puncte si avantaje, scorekeeper va ridica ambele steaguri in acelasi timp. Apoi, arbitrul central va analiza cea mai buna performanta in concordanta cu regulile care confera vitorie sportivului care a fost mai decis in obtinerea victoriei pe parcusrul meciului. Nu va exista egalitate. Arbitrul de centru va decide cine este invingatorul si decizia lui este absoluta.

Arbitrul de centru va superviza ca totul sa fie correct (ex. Suprafata, echipamentul, kimono-rile, igiena, oficialii etc.) inainte de lupta.

Arbitrul de centru se va asigura ca nici publicul, nici fotografii, sau oricine altcineva nu va interactiona cu sportivii in timpul meciului, in vederea evitarii unor accidentari.

Tabela de scor

Tabela de scor are aceste puncte:
– 4 puncte mount, back mount
– 3 puncte depasirea de garda
– 2 puncte proiectari, sweep-uri si genunchi pe abdomen
– -1, -2… – penalizari
– 1 , 2, 3.. avantaje

Se iau in calcul mai intai punctele apoi avantajele si la final penalizarile. Aceasta este ordinea interpretarii tabelei de scor. Daca exista cazul unei egalizati, arbitrul decide invingatorul.

Tinuta

Inainte de lupta se verifica daca unghiile sportivilor sa fie taiate si gi-urile sunt coresponzatoare concursului, ca si centurile.

ARTICOLUL 4 – Gesturi

Gesturile arbitrului de centru sunt dupa cum urmeaza:

Pentru toate gesturile, arbitrul de centru va ridica mana, indicand sportivul care primeste puncte/penalizari, in conformitate cu culoarea gi-ului sportivului sau indicand centura.

– Proiectari, sweep-uri si genunchi pe abdomen: Arbitrul va ridica indicand culoarea sportivului care a punctat si scorul de 2 puncte.
– Depasirea de garda: Arbitrul va ridica mana indicand culoarea sportivului care a punctat si scorul de 3 puncte.
– Mount, back mount: Arbitrul va ridica mana indicand culoarea sportivului care a punctat si scorul de 4 puncte.
– Penalizari: Arbitrul va aseza mainile una peste alta cu pumnii stransi, indicand culoarea sportivului penalizat si ofera un avantaj celuilalt.
– Avantaje: Arbitrul arata avantajele cu mana extinsa, fluturata orizontal la nivel umerilor.
– Pentru intreruperea luptei: Arbitrul deschide mainile orizontal la nivelul umerilor
– Pentru intreruperea cronometrarii in timpul luptei: Arbitrul formeaza cu palmele un T.
– Pentru descalificare: Arbitrul ridica bratele si le incruciseaza, apoi indica sportivul descalificat.
– Pentru anularea unui avantaj:Arbitrul ridica mana cu care a acordat punctual si flutura mana.

ARTICOLUL 5 – Deciziile luptei

Nu exista egalitate. Luptele se vor decide prin:
1 – ABANDON
2 – DESCALIFICARE
3 – STARE DE INCONSTIENTA
4 – PUNCTE
5 – AVANTAJE

1) ABANDONUL

Abandonul apare cand o tehnica oblige oponentul sa se admisa invins prin:
a) bataie cu palma pe opponent sau pe saltea intr-o maniera vizibila
b) bataie cu picioarele in saltea (daca nu isi poate folosi mainile)
d) cererea de incetare a luptei daca unul din sportivi s-a accidentat sau este incapabil fizic sa continue sau nu se simte pregatit.
e) arbitrul poate oprii lupta, oferind victoria unui sportiv care a aplicat un lock, daca el considera ca acel lock este aplicat correct si este convins ca o continuare a actiunii are produce accidentari serioase celuilalt sportiv.
f) antrenorul unuia din sportivi poate cere oprirea luptei fie adresandu-se direct arbitrului, fie aruncand un prosop in suprafata de lupta pentru orice motiv.
g) cand un sportiv este intr-o pozitie de submission si tipa sau spune Ai, va fi considerat ca si cum ar fi batut in saltea abandonand lupta. Arbitrul poate opri lupta, cand unul din sportiv se accidenteaza sau doctoral decide ca acesta nu mai poate ocntinua. Daca aceasta se intampla, victoria va fii acordata oponentului atat timp cat accidentarea nu s-a facut intentionat( in acest caz respectivul sportiv va fi descalificat).

2) DESCALIFICARI

Greseli majore sunt acelea care conduc la o descalificare imediata de catre
arbitru:
a) utilizarea unui limbaj vulgar, utilizarea injuraturilor sau orice alt comportament imoral si lipsit de respect fata de arbitru sau public.
b) a musca, a trage de par, a infinge degetele in ochii sau nasul oponentului, cautarea intentionata de a vatama zona genitala sau utilizarea pumnilor, picioarelor, genunchilor, coatelor sau capului cu intentia de a rani sau obtinerii unui avantaj.
c) cand kimonoul unui sportiv se rupe in timpul unei lupte, arbitrul ii ofera timp sa s-il schimbe. Daca sportivul nu il poate schimba in timp util va fi descalificat.
d) Sportivul trebuie sa poarte short pe sub pantaloni, deoarece acestia se pot rupe , descoase sau pot cadea. In cazul in care se rup sau se descos, sportivul are la dispozitie un timp determinat de arbitru pentru a gasi o alta pereche de pantaloni. Daca sportivul nu se schimba este descalificat imediat.
e) Cand un sportiv a fost prins intr-o pozitie de abandon si pentru a evita sa bata in saltea iese in afara suprafetei de lupta va fi descalificat imediat. In acest caz, cand se considera o greseala tehnica si nu una disciplinara, sportivului i se poate permita sa continua la categoria open.
f) cand sportivul incalca oricare din regulile din acest articol.

Greselile nu foarte grave se trateaza in urmatoarea maniera:
– La prima abatere se va da un avertisment verbal.
– La a doua abatere oponentului ii se acorda un avantaj.
– La a treia abatere oponentului ii se acorda 2 puncte.
– Dupa cea de-a treia abatere, arbitrul il poate descalifica pe sportiv pentru orice greseala viitoare.

Sunt considerate greseli nu foarte grave urmatoarele:
a) Sportivul are voie sa ingenuncheze doar dupa ce a luat priza pe kimonoul oponentului.
b) cand oricare din sportivi fuge in extremitatile suprafetei pentru a evita lupta sau in timpul luptei la sol se retrage taras sau se rostogoleste in afara suprafetei de lupta sau in picioare evitand angajarea in lupta sau iesirea intentionata de pe suprafata de lupta pentru a castiga timp.
c) cand sportivul evita angajarea prin dezbracarea intentionata de kimono sau prin lasarea sa fie dezbracat cu intentia de a oprii lupta pentru a se odihni sau evitarea atacurilor oponentului sau cand sportivul isi introduce degetele in interiorul manecilor sau pantalonilor, sau prinderea cu ambele maini a centurii oponentului.
e) cand sportivul isi tine oponentul si nu incearca o angajare sau un submission cand se afla in garda, deasupra sau dedesupt.

Tinerea oponentului, in picioare, sau in orice alta pozitie reprezinta stall. Observand aceasta arbitrul va cere numararea a 20 de secunde si spune LUTE, facand gestul. La sfarsitul celor 20 de secunde, daca sportivul nu si-a modificat postura sau nu a aratat o dorinta de angajare, arbitrul spune din nou LUTE si face acelasi gest, penalizand sportivul si oferind un avantaj celuilalt. Daca sportivul continua stall, arbitrul va opri lupta spunand PAROU si il va penalize oferind 2 puncte celuilalt. Ambii sportivi vor reveni in picioare in pozitie neutra. La urmatoare greseala sportivul va fi descalificat.

f) NOTA: O penalizare care adduce imediat o pierdere de 2 puncte apare, cand un sportiv iese idn suprafata de lupta pentru a evita un sweep, pe care arbitrul il considera ca fiind complet, sau cand sportivul alearga prin suprafata de lupta pentru a evita un lock care nu a fost realizat complet si nu se inscrie in categoria e) de descalificare.

3) STARE DE INCONSTIENTA

Un sportiv este invins daca isi pierde constiinta prin oricare din tehnicile valide: strangulare, presare sau proiectare, sau accidente in care oponentul nu a savarsit nici o greseala care sa merite descalificarea.

4) PUNCTE

PUNCTE POZITIVE

Competitia prin natura ei, ii obliga pe sportivi sa-si foloseasca abilitatile tehnice in incercarea de a finalize o lupta sau a-si neutraliza oponentii. Punctul reprezinta afisarea unei tehnici superioare in timpul meciului si puncte negative ale oponentului.

IMPORTANT

Sportivul nu poate acumula puncte noi cand el este intr-o pozitie in care a primit puncte inainte, isi schimba postura intentionat si revine in aceeasi pozitie.

Exemplu: Pentru genunchi pe abdomen se obtin puncte iar apoi se schimba partile in acest caz nu se acorda puncte pt. noua postura.

Lupta trebuie sa fie o cautare continua de dominare a adversarului si incercarea finalizarii oponentului printr-o tehnica de abandon.

Nu se acorda puncte sportivului care obtine o pozitie in timpul unui submission. Punctele se vor acorda numai dupa ce submission-ul a fost contracarat/aparat.

Exemplu: cand un sportiv este in pozitia mount pe adversar, dar este intr-o ghilotina, punctele pt. mount nu se vor acorda decat dupa ce oponentul iese din ghilotina.

Ordinea arbitrarii

Pozitiile tehnice si cele care prezinta importanta din punct de vedere al strategiei sportivului si a finalizarii tehnicii sunt luate in considerare. Daca nu exista nici o finalizare, pozitiile realizate se vor transfera in puncte pentru a determina castigatorul.

a) Proiectari: Orice modalitate de aducere a oponentului la sol cu spatele pe sol, 2 puncte. Daca oponentul nu aterizeaza cu spatele pe sol, cel care l-a proiectat trebui sa-l imobilizeze la sol in aceeasi pozitie pentru cel putin 3 secunde pentru a obtine 2 puncte.

Observatia 1: proiectarea care se face in afara suprafetei de lupta, dar in zona de securitate este considerata valida atat timp cat sportivul care a aplicat-o se afla cu ambele picioare in zona de lupta in timpul efectuarii proiectarii.

Observatia 2: Daca sportivul are un genunchi pe sol si este proiectat, se acorda 2 puncte atat timp cat sportivul care a realizat proiectarea are ambele talpi pe sol. Daca sportivul are ambii genunchi pe sol, daca este proiectat, sportivul din picioare va trebui sa ajunga in Side Mount si sa mentina postura pentru a obtine un avantaj.

Observatia 3: cand sportivul incearca o proiectare si oponentul se aseaza pe sol si executa un sweep, cel care a initiat proiectarea nu va primi puncte, dar cel care executa sweep-ul va primi 2 puncte.

Observatia 4: cand un sportiv isi proiecteaza oponentul dar ajunge in pozitia dedesupt, va primi 2 puncte iar celalat un avantaj. Daca sportivul care executa proiectarea in garda oponentului si acesta executa un sweep, amandoi primesc 2 puncte.

b) Depasirea de garda: se concretizeaza atunci cand sportivul se afla deasupra oponentului or intre picioarele acestuia, se deplaseaza spre partea laterala (side), intr-o pozitie perpendiculara sau longitudinala fata de trunchiul oponentului, dominadu-l si nelasandu-i spatiu de se miste sau sa scape chiar daca se afla pe o parte sau pe spate (3 puncte). NOTA: daca sportivul de dedesupt evita miscarea ridicandu-se in genunchi sau in picioare nu se acorda 3 puncte ci un avantaj.

c) Genunchi pe abdomen: se considera cand sportivul de deasupra isi aseaza genunchiul pe stomacul oponentului, tinand de guler sau maneci si centura cu celalalt picior directionat spre capul oponentului (2 puncte).

NOTA: daca sportivul de dedesupt nu permite punerea genunchiului pe stomac si daca cel de deasupra nu va stabiliza postura complet nu se acorda 2 puncte ci un avantaj.

d) Mount: este atunci cand sportivul sta pe torsul oponentului; oponentul poate sta pe burta, pe o parte sau pe spate. Cel dedeasupra poate fi deasupra unei maini dar niciodata amandoua. De asemena se va considera mount cand se sta cu un genunchi si cu celalt picior pe sol (4 puncte).

NOTA: nu se acorda puncte daca picioarele sau genunchii se afla pe picioarele oponentului. De asemenea daca un sportiv aplica un triunghi in timp ce este in garda si ajunge apoi in mount, se va considera un sweep si nu mount. Se acorda 2 puncte nu 4.

e) Apucarea spatelui: se intampla cand sportivul apuca spatele oponentului, prinzand gatul si inconjurand talia oponentului cu picioarele, cu calcaiele in interiorul coapselor (4 puncte).

NOTA: nu se acorda puncte, daca ambele calcaie nu sunt pozitionate correct pe partea interioara a coapselor oponentului. Se va considera pozitie din spate daca sportivul are un picior peste o mana, dar niciodata peste 2, – in acest caz se acorda puncte.

f) Sweep: se considera cand sportivul care este dedesupt si are oponentul in garda (intre picioarele sale) sau in half guard (cu un singur picior al oponentului intre picioare) este capabil sa ajunga deasupra oponentului inversand pozitia (2 puncte).

Observatia 1: nu se considera sweep daca miscarea nu incepe din garda sau jumatate de garda.

Observatia 2: cand sportivul care face sweep ajunge pozitionat in spatele oponentului se acorda 2 puncte.

Observatia 3: daca pornind din garda un sportiv incearca un sweep si ambii sportivi ajung in picioare si cel care a initiat sweep executa o proiectare ramanand deasupra ii se acorda 2 puncte.

PUNCTE CUMULATIVE

1) Puncte negative: penalizarile se acorda sportivului dupa ce-a de-a treia greseala ex.evitarea angajarii, nemiscarea/stalling sau necautarea finalizarii luptei.

Nemiscarea/Stalling: in cazul in care sportivul realizeaza nemiscarea clasica din side sau nord sud fara sa caute modalitati de a finalize lupta, tinand de opponent, in picioare sau in orice postura in care nu se misca. Observand asta, arbitrul cere sa se numere 20 de secunde si spune LUTE, facand gestul de a lupta. La sfarsitul celor 20 de secunde, daca sportivul nu si-a schimbat postura sau nu arata semne vizibile de angajare in lupta, aribtrul spune din nou LUTE, face gestul de a lupta si il penalizeaza pe sportiv oferind un avantaj celuilalt. Daca sportivul ocntinua in aceeasi maniera arbitrul opreste lupta spunand PAROU, il va penaliza din nou si va oferi 2 puncte oponentului, si ambii sportivi revin in pozitia de inceput a luptei. La orice greseala ulterioara sportivul poate fi descalificat.

2) Avantaje: se considera un avantaj situatia cand sportivul incearca dar nu reuseste sa finalizeaza nici una din tehnicile permise (ex.sweep, proiectare, submission etc.)

Avantaje in timpul proiectarilor: cand exista un dezechilibru vizibil in urma caruia oponentul a fost apropae proiectat. Se considera de asemenea avantaj, o dezechilibrare in timpul incercarii unei proiectari.

In timpul cat se tine garda inchisa (cand sportivul de dedesupt are ambele picioare infasurate in jurul taliei oponentului):

a) sportivul de deasupra primeste un avantaj daca este in ofensiva, incearca sa domine garda oponentului (incearca sa depaseasca garda). Pentru a se considera un avantaj, sportivul de deasupra trebuie sa fie aproape de a depasi garda, obligand oponentul sa depuna efort sa recupereze garda.

b) sportivul de dedesupt va obtine un avantaj daca aproape reuseste sweep, punand oponentul intr-o pozitie periculoasa (dezechilibrat), ca si atunci cand incearca o tehnica care oblige oponentul sa se apere. NOTA: pt. ca o incercare de sweep sa fie considerata un avantaj, sportivul de dedesupt trebuie sa-si deschida picioarele.

Cand exista o situatie stransa pe tabela, arbitrul decide daca acorda avantaj dupa urmatoarele reguli:

Avantaje se acorda in timpul luptei din picioare sau la sol daca sportivul incearca sa executa o tehnica cu initiative si angajare, incearca proiectari si alte tehnici de finalizare in timpul luptei sau dominand lupta in marea majoritatea a timpului obligand oponentul sa se apere.

Avantaje in cazul proiectarilor: cand exista un dezechilibru vizibil in urma caruia oponentul a fost apropae proiectat. Se considera de asemenea avantaj, o dezechilibrare in timpul incercarii unei proiectari.

Avantaje se acorda in timpul luptei la sol daca sportivul incearca sa aplice o tehnica si isi pune oponentul in defensive.

ARTICOLUL 6 – Restrictii

In orice situatie arbitrul de centru are autoritatea sa opreasca un meci cand un sportiv este in pericol daca se finalizeaza o tehnica de abandon si acorda victoria sportivului care a aplicat tehnica respectiva.

Tehnicile care forteza coloana si gatul nu sunt premise exceptie facand-o strangularile in categoriile copii si adulti pentru toate centurile.

Sportivii sub 18 ani au voie sa lupte in categoria open nuami daca sunt la greutate mijlocie sau mai grei.

Pantofi de wrestling sau orice tip de incaltaminte, casca pentru protectia urechilor, tricouri pe sub kimono (cu exceptia fetelor) si orice alt gen de protectie care poate altera rezultatul meciului sunt interzise.

In categoria/divizia copii intre 4-15 ani, cand un sportiv executa un triunghi si oponentul se ridica, arbitrul este obligat sa se pozitioneze astfel incat sa protejeze ambii sportivi, reducand riscul de ranire a coloanei vertebrale.

Tehnici interzise:

Categoria/Divizia copii intre 4 12 ani:
IZBIREA DIN GARDA/SLAM FROM THE GUARD
BLOCAREA BISEPSULUI/BICEPS LOCK
BLOCAREA INCHEIETURII/WRIST LOCK
TRIUNGHI CU APASARE PE CAP
ORICE FORMA DE BLOCARE A PICIORULUI/FOOT LOCK
BLOCAREA GENUNCHIULUI/KNEE LOCK, BLOCAREA PICIORULUI/LEG LOCK
BLOCAREA COLOANEI VERTEBRALE/CERVICAL LOCK
FORTAREA FRONTALA A GATULUI/FRONTAL NECK CRANK
EZEQUIEL
BLOCAREA GAMBEI/CALF LOCK
OMOPLATA
GILOTINA FRONTALA/FRONTAL GUILLOTINE
PROIECTAREA PRIN FORFECARE/SCISSORS TAKEDOWN
BLOCAREA GENUNCHIULUI/HEEL HOOK

Categoria/Divizia copii intre 13 15 ani:
IZBIREA DIN GARDA/SLAM FROM THE GUARD
BLOCAREA BISEPSULUI/BICEPS LOCK
BLOCAREA INCHEIETURII/WRIST LOCK
TRIUNGHI CU APASARE PE CAP
ORICE FORMA DE BLOCARE A PICIORULUI/FOOT LOCKS
BLOCAREA GENUNCHIULUI/KNEE LOCK, BLOCAREA PICIORULUI/LEG LOCK
BLOCAREA COLOANEI VERTEBRALE/CERVICAL LOCK
FORTAREA FRONTALA A GATULUI/FRONTAL NECK CRANKsEZEKIEL
BLOCAREA GAMBEI/CALF LOCK
PROIECTAREA PRIN FORFECARE/SCISSORS TAKEDOWN
BLOCAREA GENUNCHIULUI/HEEL HOOK

Categoria/Divizia copii intre 16 17 ani:
IZBIREA DIN GARDA/SLAM FROM THE GUARD
BLOCAREA PICIORULUI/LEG LOCKS
FORTAREA COLOANEI FARA APLICAREA UNEI STRANGULARI
BLOCAREA BISEPSULUI/BICEPS LOCK
BLOCAREA GAMBEI/CALF LOCK
BLOCAREA INCHEIETURII/WRIST LOCK
MATA LEO CU PICIORUL/MATA LEO WITH FOOT
PROIECTAREA PRIN FORFECARE/SCISSORS TAKEDOWN
BLOCAREA GENUNCHIULUI/HEEL HOOK

Categoria/Divizia ADULT (CENTURA ALBASTRA SI MOV)
MATA LEO CU PICIORUL/MATA LEO WITH FOOT
IZBIREA DIN GARDA/SLAM FROM THE GUARD
BLOCAREA PICIORULUI/LEG LOCKS
FORTAREA COLOANEI FARA APLICAREA UNEI STRANGULARI
BLOCAREA BISEPSULUI/BICEPS LOCK
BLOCAREA GAMBEI/CALF LOCK
PROIECTAREA PRIN FORFECARE/SCISSORS TAKEDOWN
BLOCAREA GENUNCHIULUI/HEEL HOOK

Categoria/Divizia ADULT (CENTURA MARO SI NEAGRA)
IZBIREA DIN GARDA/SLAM FROM THE GUARD
FORTAREA COLOANEI FARA APLICAREA UNEI STRANGULARI
PROIECTAREA PRIN FORFECARE/SCISSORS TAKEDOWN
BLOCAREA GENUNCHIULUI/HEEL HOOK

ARTICOLUL 7 – Igiena

a) Kimono-ul trebuie sa fie spalat si uscat fara ustilizarea esentelor urat mirositoare.
b) Unghiile de la maini si picioare trebuie sa fie taiate si curate.
c) Persoanele cu parul lung trebuie sa-si lege parul astfel incat acesta sa nu deranjeze oponentul in timpul meciului.
d) Sportivii nu au voie sa-si vopseasca parul, in caz contrar vor fi descalificati.

ARTICOLUL 8 – Kimonoul

Sportivii trebuie sa foloseasca kimonoul dupa cum urmeaza:
a) Realizat din bumbac sau material similar si in buna stare. Materialul nu trebuie sa fie foarte gros sau greu astfel incat sa duca la obstructiona oponentul.
b) Culorile acceptabile sunt negru, alb sau albastru, fara combinatii de culori (bluza alba si pantaloni albastrii, etc.)
c) Bluza trebuie sa fie suficient de lunga pana la coapse, manecile trebuie sa atinga incheietura atunci cand se sta cu bratele intinse in fata corpului.
d) Latimea centurii 4-5cm, cu culoare corespunzatoare gradului, petrecuta in jurul taliei si legata cu nod dublu, sufficient de strans cat sa tina kimono-ul inchis.
e) Sportivii nu vor avea voie sa concureze cu kimonouri rupte, maneci si pantaloni de lungimi nepotrivite sau cu tricou pe sub kimono (cu exceptia fetelor).
f) Nu sunt admisi pantalonii de kimono vopsiti, cu exceptia echipelor.

ARTICOLUL 8 – Categorii de varsta

PR-MIRIM: 4, 5, 6 ani
MIRIM: 7, 8, 9 ani
INFANTIL: 10, 11, 12 ani
INFANTO-JUVENIL: 13, 14, 15 ani
JUVENIL: 16 – 17 ani
ADULTO: 18 – 29 ani
MASTER: 30 – 35 ani
SENIOR I: 36 – 40 ani
SENIOR II: 41 – 45 ani
SENIOR III: 46 – 50 ani
SENIOR IV: 51 – 55 ani
SENIOR V: 56 ani

ARTICOLUL 10 – Durata luptei

– PRE-MIRIM (4, 5, 6 ani): 2 minute
– MIRIM (7, 8, 9 ani): 3 minute
– INFANTIL (10, 11, 12 ani): 4 minute
– INFANTIL-JUVENIL (13, 14, 15 ani):4 minute
– JUVENIL(16 – 17 ani): 5 minute
– ADULT (18 – 29)
 a) Alba: 5 minute
 b) Albastra: 6 minute
 c) Mov: 7 minute
 d) Maro: 8 minute
 e) Neagra: 10 minute
– MASTER (30-35)
 a) Albastra: 5 minute
 b) Mov: 6 minute
 c) Maro: 6 minute
 d) Neagra: 6 minute
– SENIOR (peste 35 in conformitate cu regulile respectivei competitii)
 a) Albastra: 5 minute
 b) Mov: 5 minute
 c) Maro: 5 minute
 d) Neagra: 5 minute

ARTICOLUL 11 – Puncte acordate in functie de clasificarea sportivilor

a) Primul loc: 9 puncte
b) Al doilea loc: 5 puncte
c) Al treilea loc: 1 punct

ARTICOLUL 12 – In cazul echipelor, la egalitate in turneu

a) Numarul mai mare de medalii de aur
b) Numarul mai mare de medalii de argint
c) Gradatia cea mai mare
d) Cel mai greu

ARTICOLUL 13 – Alte dispozitii

1) Oficialii intr-o competitii sunt: tehnicienii, instructorii, doctorii, time kepper. Persoanele care nu fac parte intre oficiali si dau indicatii sportivilor in interiorul suprafetei de concurs vor aduce descalificarea sportivului.

2) In cazul in care ambii sportivi se ranesc accidental si nu pot continua lupta, rezultatul este decis:
a. prin puncte si/sau avantaje daca acestea exista.
b. daca nu exista puncte sau avantaje meciul este declarat egal.

3) Daca in timpul meciului, cei doi sportivi se ridica de la sol, in picioare, atunci se va arbitra in acelasi fel ca si cum ar porni din nou meciul din picioare.

4) Pentru meciurile de titlu, se ofera o perioada de odihna dubla pentru sportivi.

5) Pentru meciurile de titlu, li se permite sportivilor si a doua incercare de a face categoria de greutate.

6) In cazul in care sunt doar doi competitori si unul nu apare, sportivul present este declarat invingator iar celui absent nu ii se vor da nici medalie nici puncte de clasificare.

7) In cazul in care un sportiv incearca sa depaseasca garda si apoi incearca o blocare a piciorului (foot lock) timp in care oponentul se ridica, sportivul de deasupra va primi 2 puncte dupa ce se apara si mentine postura pentru 3 secunde. In plus, daca sportivul care incearca o tehnica de abandon si isi pune oponentul intr-o situatie periculoasa, va primi avantaj.

8) In cazul in care un sportiv face cantarul cu un kimono si intra sa lupte cu altul, va fi descalificat, exceptie facand cazul cand arbitru i-a cerut sa-si schimbe kimonoul, dar va trebui sa faca din nou cantarul daca arbitrul considera ca e necesar.

9) Este permisa atasarea pe kimono a emblemelor/patch.

Mai jos puteti urmari un scurt film, unde sunt explicate pe larg regulile disponibile in concursurile organizate de Federatia Internationala de BJJ:


Leave a Reply