Despre BJJ

Semificatia cuvintelor Jiu Jitsu:

Jiu – moale, gentil

Jitsu – o colectie de tehnici, de deprinderi

Luat impreuna, Jiu Jitsu este o denumire generica pentru tehnici ale caror principiu de baza este supletea si fluiditatea miscarilor si nu rigiditatea si forta, care intrerupt continuitatea miscarilor unui luptator si produc intarzieri in aplicarea tehnicilor.

Originea Jiu Jitsu-ului poate fi regasita in India, in jurul anului 2000 BC, si este considerata una dintre cele mai vechi forme martiale din istorie.

Tehnicile au fost inventate de calugari, in dorinta de a se apara de hoti si banditi. Jiu Jitsu s-a raspandit mai intai in China si apoi in Japonia.

De-a lungul anilor, multe stiluri de Jiu Jitsu s-au format in Japonia, diferentele fiind uneori mai mari sau mai mici – unele punand accent pe antrenamentul cu arme, altele pe tehnicile cu mana goala. Unele stiluri au dezvoltat mai ales componenta luptei la sol, altele nici nu au atins aceasta problematica. De fapt, Jiu Jitsu este o denumire generica pt. multe (mii) arte martiale, printre care Judo , Daito Ryu si Aikido.

In 1914, maestrul japonez Mitsuo Maeda dupa un periplu prin diferite tari ale lumii, ajunge in Brazilia. Student al Fondatorului Judo-ului Jigoro Kano, Maeda era expert in mai multe stiluri de Jiu Jitsu si a adoptat gandirea maestrului sau legat de faptul ca este indispensabil ca pe parcursul antrenamentului sa existe sparring. Maeda a implementat aceasta conceptie care caracterizeaza Judo si a aplicat-o tehnicilor de Jiu Jitsu, combinand cu elemente de lupte si box.

In Brazila, Maeda s-a implicat in dezvoltarea comunitatii de imigranti japonezi, fiind ajutat in acest tel de catre un politician local – Gastao Gracie. Drept multumire, Maeda l-a invatat pe fiul lui Gastao, Carlos Gracie, tehnicii de Jiu Jitsu.

Carlos Gracie le-a trasmis celorlalti frati ce invatase de la Maeda, iar cel mai interesat parea sa fie Helio Gracie.

In 1925, familia Gracie a deschis prima academie de Jiu Jitsu, un important reper in dezvoltarea Jiu Jitsului Brazilian.

Helio Gracie, care a fost un tip fragil, avea dificultati in a aplica tehnicile invatate contra unor adversari mai puternici, deoarece necesitau multa forta. In dorinta de a depasi acest neajuns, helio a inceput sa studieze tehnicile si sa le modifice in ceea ce mai tarziu avea sa fie numit “Gracie Jiu Jitsu” (sau Brazilian Jiu Jitsu), care se baza pe principiile invatate de la Maeda, dar modificat pentru a nu fi necesara multa forta.

Acest stil si-a probat valabilitatea si a atins punctul de maxim in competitiile numite “Vale Tudo” (fara reguli). In aceste concursuri organizate de Carlos si Helio Gracie – foarte populare in Brazilia, luptau practicanti din diferite stiluri si arte martiale, iar dominarea de-a lungul anilor a celor din familia Gracie, a facut ca stilul lor sa fie privit cu respect. Ca o paranteza, Helio Gracie era incorporat in armata braziliana, unde ii invata pe soldati tehnici de Gracie Jiu Jitsu.

Dominarea completa a lui Carlos, Helio si a fiilor lor in acest tip de concursuri, a facut ca familia Gracie sa fie foarte respectata in Brazilia, dar Brazilian Jiu Jitsu a prins faima cu adevarat in anul 1993, cand Royce Gracie (fiul lui Helio) a castigat primul sau concurs de tip “Vale Tudo”, ce a fost organizat in USA si s-a numit Ultimate Fighting Championship (UFC). Printre participanti la acest eveniment au fost multi campioni, incluzandu-l pe fostul campion de Kick – Boxing si un fost campion mondial de Savate, care a pierdut in finala in fata lui Royce. Astazi exista mai multe astfel de concursuri (cu reguli mai mult sau mai putin permisive), iar dominarea celor din familia Gracie si a elevilor lor este evidenta.

Este important de mentionat, ca in momentul de fata, competitori din diferite stiluri participa la cursuri de Brazilian Jiu Jitsu, pentru aspectul luptei la sol, in incercarea de a fi cat mai bine pregatiti unei lupte fara reguli.

Helio Gracie, fondatorul Jiu Jitsului Brazilian, desi trecut de 90 de ani este o parte a istoriei moderne a artelor martiale. Este considerat o legenda vie si unul dintre cei mai respectati artisti martiali (alaturi de nume precum Gichin Funakoshi, Jigoro Kano etc.) , primind chiar o medalie de onoare de la fostul prim ministru al Braziliei si titlul de “Primul erou national brazilian al sportului”.

Leave a Reply